Voorbeelden

In 2020 hielp de Huiskamer van Leusden 230 inwoners van Leusden, Achterveld en Stoutenburg. Om u een idee te geven wat we voor u kunnen betekenen, delen we graag een aantal voorbeelden.

Hulde voor de samenwerking met wijkverenigingen

Regelmatig hebben de coördinatoren contact met de wijkverenigingen.
Vanuit Leusden-zuid kwam er een vraag voor huishoudelijke hulp voor een ouder echtpaar. Liefst via-via. De vraag is uitgezet bij wijkvereniging LeusdenZeT en zij hebben een oproep geplaatst in de Leusden Gazet. Inmiddels is er een kennismakingsgesprek geweest met een wijkgenote en het klikte. Het echtpaar is tevreden met onze bemiddeling.

Samen boodschappen doen

Een mevrouw vraagt of er een vrijwilliger is die samen met haar boodschappen kan doen. Ze verplaatst zich normaal gesproken in een elektrische rolstoel, maar die is buiten gebruik omdat de accu moet worden vervangen. De reparatie duurt langer dan verwacht en binnen haar eigen netwerk is het niet gelukt om een oplossing te vinden voor de boodschappen. De Huiskamer vindt een tijdelijk boodschappen-maatje bij de Vriendendienst die mevrouw helpt, totdat de elektrische rolstoel is gerepareerd.

Helpende hand bij strijk en tuin

Een 84-jarige mevrouw heeft haar heup gebroken en vraagt hulp voor een eenmalige strijkklus en het onkruidvrij maken van haar tuinpad. Haar kinderen wonen ver weg en zo komt ze bij de Huiskamer terecht. Een oplossing voor de strijkklus wordt gauw gevonden: een vrijwilliger van de PGL-vriendendienst komt helpen.
Het duurt wat langer om iemand te vinden voor de tuinklus. Mevrouw heeft er wel haast mee. De wijkvereniging vraagt in haar omgeving rond of er iemand is die haar kan helpen. Een buurjongen aan de overkant van de straat blijkt alsnog bereid de handen uit de mouwen te steken.

Huis opknappen met fondsen

Via een ambulante hulpverleenster kwam de vraag om te helpen bij het opknappen van een huis van een Syrisch gezin met jonge kinderen. Er werd een vrijwilliger gevonden met een groot netwerk vanuit de kerken, in de wijk en Ronde Tafel-Leusden-leden. Zij zijn aan de slag gegaan. De Huiskamer heeft bij 2 fondsen financiële steun gevraagd voor met name materialen. Zo lukte het om ook deze hulpvraag af te ronden.

Verhuizen met hulp

Een mevrouw zit tijdelijk in een rolstoel in verband met een operatie. Zij moet uit haar sociale huurwoning en voor een bepaalde datum moet het huis opgeleverd worden. Haar eigen netwerk is overbelast en daarom vraagt ze hulp bij het verwijderen van het laminaat. De Huiskamer legt contacten met ‘Hip Helpt’. Het is Hip Helpt gelukt om met een groepje vrijwilligers te helpen.

Geholpen met een fiets

Een bijstandsmoeder heeft een kindje dat oud genoeg is voor een kinderzitje voorop de fiets. Maar haar fiets is eigenlijk te gammel om te gebruiken en een kinderzitje kan ze niet betalen. De Huiskamer vraagt bij verschillende Leusdense fondsen na wat de mogelijkheden zijn. Binnen 3 weken is het geregeld. Dankzij een van de fondsen kan ze een goede tweedehands moederfiets mét kinderzitje kopen, voor veel veilige fietskilometers.